středa 13. listopadu 2013

Dárcovství krve a kostní dřeně

Ahojky :-)

Tentokrát pro Vás mám článek na vážnější téma a to dárcovství krve a kostní dřeně. Jelikož studuji na vyšší zdrávce, tak jsem se o tato témata začala zajímat více, dárcovství kostní dřeně je dokonce téma mé absolventské práce :-)


Že vstoupím do registru dárců kostní dřeně jsem se rozhodla až po tom, co jsem se stala dárcem krve...bylo to v červnu 2013.



Než se dostanu ke kostní dřeni, tak pro Vás, co uvažujete o tom, že se chcete stát dárci krve, určitě se toho nebojte :-)
Trošku Vám popíšu, co Vás čeká a kam jít..
Nejlépe uděláte, když půjdete na transfúzní oddělení Vaší nejbližší nemocnice a nebo se můžete zeptat i u svého obvodního lékaře, ten Vám určo poradí :-)
Na transfúzním oddělení Vám dají termín, kdy se máte na odběr dostavit a řeknou Vám aby jste den před odběrem více pili. V den odběru jsem přišla na transfúzku a tam si mě zapsali, vyplnila jsem takový dotazník, kde musíte uvést všechny důležité informace o Vašem zdravotním stavu.

Potom Vám vezmou zkumavku krve, aby Vám udělali krevní obraz, musí zjistit kolik máte krvinek, v případě, že byste měli málo, odběr Vám neudělají a mohou Vám doporučit brát železo :-)
Pak jsem tam snědla rohlík a vypila dvě skleničky džusu (musí aspoň trošku každý..nebo by měl :-D) a čekala jsem na odběr :-)

Za pár minut jsem šla na věc...sedla jsem si do toho jejich křesla a sestřička si připravila pomůcky, první čeho se můžete zaleknout je jehla, která je mnohem větší než na běžný odběr krve, ale toho se opravdu nebojte, píchnutí nebolí o nic víc než s normální odběrovou jehlou a to opravdu :-)
Pak mi to sestřička připevnila náplastí k ruce, aby jehla nevyjela z žíly a do ruky jsem dostala míček na mačkání, to podporuje tok krve a odběr je rychlejší, krev jsem měla odebranou asi za 8 minut, ale byli tam lidi, kterým to trvalo třeba jen 5 minut. Celkem jsem odešla lehčí o 450 ml krve :-)
Po odběru vyndala sestřička jehlu zalepila mi to a na chvíli stáhla škrtidlem a šla jsem do vedlejší místnosti, kde už na mě čekala sušenka s kávou a stravenkou na 70 Kč. Sestřička mi ještě doporučila, abych do večera vypila o půl litru vody více než jindy :-)

Abych řekla pravdu taky jsem se trošku bála, byl to můj první odběr a nevěděla jsem, jak mi po něm bude, ale naštěstí na transfúzním oddělení v Havlíčkově Brodě mají skvělé sestřičky, které mě po celý odběr rozptylovaly :-)

Po odběru mi bylo krásně, vůbec mi nepřišlo, že bych ztratila půl litru krve, žádná únava...ještě jsem asi 2 hodiny lítala po městě :-D
Domu Vám potom poštou přijde takový průkaz, kam se píšou všechny odběry a máte tam i krevní skupinu, já mám A+ :-)

Takže se toho vůbec nebojte a s chutí do toho :-)





A teď ke kostní dřeni :-)


Mnoho lidí má z dárcovství kostní dřeně strach a to zejména z bolesti při odběrů, ani já zatím nevím jak to bolí nebo nebolí, ale na to ani vlastně nemyslím. Já myslím na to, že to někomu může zachránit život a trocha mé bolesti za zachráněný život? No co to je, že jo :-)


Něco málo k podmínkám pro vstup do registru dárců kostní dřeně:
  • věk od 18-35 let
  • váha nad 50 Kg
  • nesmíte dlouhodobě užívat léky na nějaké závažné choroby (s výjimkou antikoncepce a léků na lehčí alergie - př. pyl)
  • ochota věnovat svůj čas a nepohodlí
Proč se stát dárcem kostní dřeně:
Každý rok v naší zemi onemocní stovky lidí, mladých lidí a velice často dětí závažnými nemocemi krve, nejčasněji leukémie, těžké poruchy krvetvorby a další vážné nemoci krve a obranyschopnosti. V mnoha případech nestačí léčba pomocí chemoterapie nebo ozařovaní a jediná možnost a naděje na vyléčení je transplantace kostní dřeně. 

Bohužel každý člověk má svůj HLA systém (laicky řečeno takové znaky na buňkách), který se právě při transplantaci mezi dárcem a příjemce kostní dřeně porovnává a musí být co nejpodobnější (stejný je pouze u jednovaječných dvojčat), aby transplantace proběhla co nejlépe a tělo dárcovu dřeň neodmítlo. Dárců v registrů je stále málo, co když jste to zrovna vy, kdo někomu může zachránit život? :-)

Znám mnoho lidí, co jsou v registru už několik let a zatím je nikdo nepotřeboval, je malá šance, že se dostane právě na Vás, ale, co když ano?


Zde můžete vidět rozmístění dárcovských a odběrových center:






Český národní registr dárců dřeně zde!!!
Tam se dozvíte mnohem více :-)

Pokud se chcete stát dárcem kostní dřeně, zeptejte se svého obvodního lékaře nebo se koukněte na net, kde je nejbližší náběrové centrum, v Havlíčkově Brodě naštěstí je :-)
Tam Vám opět dají termín a vy se dostavíte, vyplníte zase takový to dotazník a vezmou Vám zkumavku krve a to je vše :-)




Pak už jen můžete čekat, jestli se Vám někdy ozvou a budete moct někomu zachránit život :-)


          Já.....



A co Vy? 
Jste už dárci nebo se na to chystáte?




5 komentářů:

  1. Super článek, mělo by se o tom psát více, já jsem dárce krve, ale o kostní dřeni taky uvažuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak si myslím, že by se o tom mělo více psát :-)

      Vymazat
    2. Máš to Jani moc hezky napsaný :-) Také souhlasím s tím, že by se o tom mělo více psát....spousta lidí by se do registru třeba zapsala, ale mají "zbytečný" strach. Je velká škoda, že mají lidé o této problematice málo a často i zkreslené informace :-(

      Vymazat
    3. Děkuji :-), bohužel je to tak :-(

      Vymazat
  2. Já v registru jsem a netrpělivě čekám, zda se budu někomu hodit a zda také budu moci touto cestou někomu pomoci :-) Můj přítel už měl to "štěstí" a byl darovat kostní dřeň. Říká, že ničeho nelituje a že by do toho šel kdykoliv znovu :-) Dát někomu naději na záchranu života je krásné a téměř nic Vás to nestojí. Proto prosím neváhejte a zaregistrujte se také :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :) Komentáře se objevují po schválení :)